Lahoda : evoluce lidských chutí /
Touha po lahodných chutích ovlivnila běh lidských dějin. Rob Dunn a Monica Sanchezová nabízejí nový pohled na to, proč nám jídlo přináší radost. Jak chuť přispěla ke vzniku prvních nástrojů, jaký mohla mít vliv na vyhynutí dávných velkých savců a jak se podílela na evoluci nejchutnějších a nejtučněj...
Hlavní autor: | Dunn, Rob R. |
---|---|
Další autoři: | Sanchez, Monica, Šindelka, Jan, 1980- |
Médium: | Kniha |
Jazyk: | Česky |
Vydáno: |
Brno :
Host,
2022
|
Vydání: | První vydání |
Témata: | |
Štítky: |
Přidat štítek
Žádné štítky neexistují, buďte první, kdo přidá svůj vlastní štítek!
|
LEADER | 02423nam a2200421 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | 191946 | ||
003 | CZ PrSKC | ||
005 | 20221018070827.0 | ||
008 | 220923s2022 xr ||| | cze | ||
020 | |a 9788027511457 |q (brožováno) : |c 399.00 Kč | ||
040 | |a UHG001 |b cze |e rda | ||
041 | 1 | |a cze |h eng | |
044 | |a xr | ||
080 | |a 57 | ||
100 | 1 | |a Dunn, Rob R. |7 xx0195528 |4 aut |9 918822 | |
240 | 1 | 0 | |a Delicious. |l Česky |
245 | 1 | 0 | |a Lahoda : |b evoluce lidských chutí / |c Rob Dunn, Monica Sanchezová ; přeložil Jan Šindelka |
250 | |a První vydání | ||
264 | 1 | |a Brno : |b Host, |c 2022 | |
300 | |a 358 stran ; |c 21 cm | ||
336 | |a text |b txt |2 rdacontent | ||
337 | |a bez média |b n |2 rdamedia | ||
338 | |a svazek |b nc |2 rdacarrier | ||
500 | |a Přeloženo z angličtiny | ||
520 | 2 | |a Touha po lahodných chutích ovlivnila běh lidských dějin. Rob Dunn a Monica Sanchezová nabízejí nový pohled na to, proč nám jídlo přináší radost. Jak chuť přispěla ke vzniku prvních nástrojů, jaký mohla mít vliv na vyhynutí dávných velkých savců a jak se podílela na evoluci nejchutnějších a nejtučnějších plodů na světě? Dozvíte se o chuťových receptorech, o nichž jste ani netušili, že je máte, zjistíte, jak fermentovat mastodonta, jak paleolitické umění souvisí se sýrem, proč se podvědomě vyhýbáme hořkému a naopak milujeme sladké a slané, a mnoho dalšího. V knize Lahoda. Evoluce lidských chutí se prolínají příběhy s nejnovějšími vědeckými výzkumy provedenými u primátů i lidí; kniha se zevrubně zabývá historií chuti, která ovlivnila vývoj člověka a formovala požitky, jež nám jídlo přináší. | |
650 | 0 | 7 | |a jídlo |7 ph634636 |2 czenas |9 678941 |
650 | 0 | 7 | |a chuť |7 ph119234 |2 czenas |9 181002 |
650 | 0 | 7 | |a antropogeneze |7 ph118527 |2 czenas |9 180322 |
650 | 0 | 7 | |a zdraví |7 ph127590 |2 czenas |9 187880 |
650 | 0 | 7 | |a biologické aspekty |7 ph137582 |2 czenas |9 195048 |
650 | 0 | 7 | |a kulturní evoluce |7 ph115031 |2 czenas |9 177043 |
655 | 7 | |a populárně-naučné publikace |7 fd131864 |2 czenas |9 191750 | |
700 | 1 | |a Sanchez, Monica |4 aut | |
700 | 1 | |a Šindelka, Jan, |d 1980- |7 xx0133111 |4 trl | |
910 | |a SOG001 | ||
942 | |2 ddc |c KN | ||
999 | |d 191946 | ||
993 | |0 0 |1 315700383835 |2 ddc |4 0 |6 VF_57_000000000000000 |7 0 |9 353285 |a 261.00 |b 0 |c 374908 |d 2022-10-18 |e 0 |f SKR |g VF 57 |h 399.00 |i Team Business |l VF |r 2023-06-22 |t 5 |w 2022-10-18 |x 149/2022 |y KN |