Lahoda : evoluce lidských chutí /

Touha po lahodných chutích ovlivnila běh lidských dějin. Rob Dunn a Monica Sanchezová nabízejí nový pohled na to, proč nám jídlo přináší radost. Jak chuť přispěla ke vzniku prvních nástrojů, jaký mohla mít vliv na vyhynutí dávných velkých savců a jak se podílela na evoluci nejchutnějších a nejtučněj...

Celý popis

Hlavní autor: Dunn, Rob R.
Další autoři: Sanchez, Monica, Šindelka, Jan, 1980-
Médium: Kniha
Jazyk: Česky
Vydáno: Brno : Host, 2022
Vydání: První vydání
Témata:
Štítky: Přidat štítek
Žádné štítky neexistují, buďte první, kdo přidá svůj vlastní štítek!
LEADER 02423nam a2200421 i 4500
001 191946
003 CZ PrSKC
005 20221018070827.0
008 220923s2022 xr ||| | cze
020 |a 9788027511457  |q (brožováno) :  |c 399.00 Kč 
040 |a UHG001  |b cze  |e rda 
041 1 |a cze  |h eng 
044 |a xr 
080 |a 57 
100 1 |a Dunn, Rob R.  |7 xx0195528  |4 aut  |9 918822 
240 1 0 |a Delicious.  |l Česky 
245 1 0 |a Lahoda :  |b evoluce lidských chutí /  |c Rob Dunn, Monica Sanchezová ; přeložil Jan Šindelka 
250 |a První vydání 
264 1 |a Brno :  |b Host,  |c 2022 
300 |a 358 stran ;  |c 21 cm 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a Přeloženo z angličtiny 
520 2 |a Touha po lahodných chutích ovlivnila běh lidských dějin. Rob Dunn a Monica Sanchezová nabízejí nový pohled na to, proč nám jídlo přináší radost. Jak chuť přispěla ke vzniku prvních nástrojů, jaký mohla mít vliv na vyhynutí dávných velkých savců a jak se podílela na evoluci nejchutnějších a nejtučnějších plodů na světě? Dozvíte se o chuťových receptorech, o nichž jste ani netušili, že je máte, zjistíte, jak fermentovat mastodonta, jak paleolitické umění souvisí se sýrem, proč se podvědomě vyhýbáme hořkému a naopak milujeme sladké a slané, a mnoho dalšího. V knize Lahoda. Evoluce lidských chutí se prolínají příběhy s nejnovějšími vědeckými výzkumy provedenými u primátů i lidí; kniha se zevrubně zabývá historií chuti, která ovlivnila vývoj člověka a formovala požitky, jež nám jídlo přináší. 
650 0 7 |a jídlo  |7 ph634636  |2 czenas  |9 678941 
650 0 7 |a chuť  |7 ph119234  |2 czenas  |9 181002 
650 0 7 |a antropogeneze  |7 ph118527  |2 czenas  |9 180322 
650 0 7 |a zdraví  |7 ph127590  |2 czenas  |9 187880 
650 0 7 |a biologické aspekty  |7 ph137582  |2 czenas  |9 195048 
650 0 7 |a kulturní evoluce  |7 ph115031  |2 czenas  |9 177043 
655 7 |a populárně-naučné publikace  |7 fd131864  |2 czenas  |9 191750 
700 1 |a Sanchez, Monica  |4 aut 
700 1 |a Šindelka, Jan,  |d 1980-  |7 xx0133111  |4 trl 
910 |a SOG001 
942 |2 ddc  |c KN 
999 |d 191946 
993 |0 0  |1 315700383835  |2 ddc  |4 0  |6 VF_57_000000000000000  |7 0  |9 353285  |a 261.00  |b 0  |c 374908  |d 2022-10-18  |e 0  |f SKR  |g VF 57  |h 399.00  |i Team Business  |l VF  |r 2023-06-22  |t 5  |w 2022-10-18  |x 149/2022  |y KN